Historie

Over Columbia toen….
In 1919 kwamen een stelletje “jongens” tot de gedachten een voetbalclub op te richten en het resultaat kunnen we tot op heden met een goedkeurende blik aanschouwen. Destijds moest er een naam bedacht worden voor de club in oprichting. Stop, riep er een: “Columbus ontdekte Amerika”. “Columbia” riep daarop een ander en de naam was geboren.

 

Het eerste terrein van de vereniging was aan de Berghuizerweg. Het was een dennenbos met een open plek in het midden. Ook stonden er nog een paar bomen op het veld verspreid, maar dat mocht hen de “pret” niet drukken.
Bij het toetreden tot de Apeldoornse Voetbalbond werd er noodzakelijkerwijs een ander veld betrokken en wel achter de Berghuizerweg bij de overweg. In 1919 werd de Apeldoornse Voetbalbond opgeheven en werden wij overgeplaatst naar de Gelderse Voebalbond.

 

Al in 1923 na ons eerste kampioenschap promoveerden wij naar de 4de klasse van de KNVB. In de oorlogsjaren is onze club meermalen in de verdrukking gekomen en het voetballen was ook bijzaak geworden. Men had geheel andere zorgen. Maar na de oorlog begonnen we weer opnieuw te bouwen aan onze vereniging.
Maar het moment waarop we weer een duchtig woordje gingen meespreken werden de helft van onze eerste elftal spelers uitgezonden naar Indonesië.
Toen ook dit weer achter de rug was begon Columbia andermaal een woordje mee te spreken en in 1952 werden we wederom kampioen. De verloren promotiewedstrijd tegen Vaassen werd bijgewoond door 5000 (!) toeschouwers.

 

Inmiddels waren we wel weer een aantal keren verhuisd. Via het kanaal waar de VAD garage stond, het 3de veld van Berg en Bos, daarna terug naar de Berghuizerweg, kwamen we vervolgens terecht aan de Hoenderparkweg.
Die locatie is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig complex, waar je de voetbalsfeer kunt proeven en waar je sport met gezelligheid kunt verenigen. En dat is waarom het allemaal begonnen is.