Wijzigingen in het pupillenvoetbal

nwknvbDe KNVB voert vanaf komend seizoen veranderingen in het pupillenvoetbal door.

De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar stapsgewijs ingevoerd. Dit besluit is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de voetbalverenigingen in Nederland en op basis van uitgebreid onderzoek. Op zaterdag 21 januari 2017 heeft de ledenraad van de KNVB -het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal- dit besloten.

 

Waarom veranderingen?

Met de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal volgt Nederland het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België. En daarmee komt er meer aandacht voor dribbelen, schieten, samenspelen, scoren voor onze kinderen en dus meer plezier voor de voetbaljeugd jeugd. De afgelopen periode zijn landelijk deze zaken uitgebreid uitgetest. De veranderingen gelden voor alle verenigingen in Nederland.

 

Seizoen 2017/’18

Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen de O8 en O9 pupillen in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld wedstrijden van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Zie voor meer informatie de animatie hieronder. Daarin ook de wijzigingen voor de O10 die een seizoen later ingaan. 

 

Seizoen 2018/’19

Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. In de animatie hieronder wordt dat verder toegelicht. Met het overgangsseizoen 2017/2018 krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

 

Evaluatie

Medio seizoen 2017/'18 volgt een evaluatiemoment waar de verenigingen de ervaringen kunnen uitwisselen over hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken en of er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.

 

Er veranderen nog wat zaken

Shake hands en high five

De wedstrijden bij de O8 en O9 starten met het handen schudden of het geven van een high five en dat geldt ook voor na de wedstrijd.

Geen rangen en standen voor de jeugd Onder 8 en 9

Kinderen onder de 10 jaar zijn nog niet in staat om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf en uiteraard willen ze die winnen. Maar mocht dat niet lukken, kunnen ze nog steeds net zo blij zijn door bijvoorbeeld die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop. Vanaf het seizoen 2017/’18 houdt de KNVB daarom geen rangen en standen meer bij voor de jeugd onder 8 en 9 jaar. Vanaf seizoen 2018/’19 zal dit ook gelden voor de onder 10 jeugd.

Het bijhouden van een ranglijst en het toewerken naar een kampioenschap is vooral van waarde en belang voor de trainers, leiders en ouders. Het heeft helaas ook vaak als bijwerking dat het gedrag van deze volwassenen richting de kinderen – en naar elkaar – er niet positiever op wordt. In het belang van het spelplezier van de kinderen worden daarom de rangen en standen afgeschaft. Wel worden de uitslagen bijgehouden zodat de KNVB op een dynamische manier ervoor kan zorgen dat teams van ongeveer dezelfde speelsterkte tegen elkaar spelen.

Strafschoppen na afloop van een wedstrijd

Na afloop van de wedstrijd worden er door beide teams strafschoppen genomen. Dit gebeurde in de meeste gevallen trouwens al.

 

Geen scheidsrechter maar spelbegeleider

Wedstrijden bij de O8 en O9 worden niet (meer) geleid door een scheidsrechter. De bedoeling is dat de spelers zelf zoveel mogelijk het spel spelen en volgens de spelregels spelen. Er is wel een spelbegeleider die aan de zijkant van het veld staat en alleen als dat echt nodig is een beslissing neemt en een spelregel uitlegt. Bij Columbia wordt de taak van spelbegeleider zoveel mogelijk uitgevoerd door jeugdspelers die hetzij nu al als scheidsrechter aanwezig zijn of daarvoor opgeleid willen worden. Indien deze niet beschikbaar zijn dan zal een ouder deze taak op zich nemen.

 

Meer berichten volgen

In dit bericht zijn de meeste gevolgen van de aanpassingen te lezen. Toch zijn er nog meer zaken die vooral intern nog heel goed bekeken en beslist moeten worden. Zoals hoe worden teams samengesteld, hoe gaat het met de training van de teams etc. etc. Hierover hopen we spoedig meer kunnen te berichten.