Minipups in Stedendriehoek

De Stedendriehoek bevat deze week een bijlage genaamd de Amateurvoetbalspecial. Hierin staat een artikel over onze mini's.

Voor degenen die de Stedendriehoek niet ontvangen of deze al bij het oud papier hebben gedeponeerd, plaatsen we hieronder het volledige artikel.

Kinderen vanaf vier jaar zijn welkom om te voetballen bij avv Columbia

Uniek concept met spelplezier als uitgangspunt

 

columbiaminietrainersColumbia is vorig seizoen een nieuwe weg ingeslagen bij de bediening van de allerjongste jeugd. Op de leeftijd dat veel kinderen nog met zwemles bezig zijn of zojuist het zwemdiploma hebben behaald, biedt de vereniging aan de Winkewijertlaan - als enige voetbalclub in Apeldoorn - kinderen vanaf vier jaar de gelegenheid om te ontdekken of (team)sport en in het bijzonder voetbal leuk is.

 

De jeugdafdeling van Columbia durft te zeggen dat zij op dit moment een uniek concept aanbiedt aan de kinderen in de minileeftijd. We hebben het dan over kinderen van 4 tot en met 6 jaar. In hun zevende levensjaar maken de kinderen de overstap naar de F-pupillen. En omdat het geven van ‘training’ aan kinderen vanaf vier jaar meer inhoudt dan ze tegen een bal leren schoppen, heeft Columbia ervoor gekozen om trainers te werven die naast het geven van voetbaltraining, ook kennis en kunde hebben om - afgestemd op leeftijd en vaardigheid van de kinderen - spelvormen aan te bieden die ogenschijnlijk nog niets met voetbal te maken hebben. “Het leren omgaan met je lijf, coördinatie opbouwen, lekker rennen, plezier maken, samen met andere kinderen sporten, zijn allemaal onderdelen daarvan”, vertelt Nando de Graaf (24), die vorig seizoen de trainingen verzorgde met Thom Pleket. Laatstgenoemde moest hier vanwege studieverplichtingen dit seizoen mee stoppen, maar De Graaf heeft inmiddels versterking gekregen van Erik Nammensma en Karlijn Jansen.

 

Verantwoord bezig

Erik (25) en Karlijn (21) hebben beiden een opleiding gevolgd tot Leraar Lichamelijke Opvoeding. Karlijn volgde daarnaast ook een studie Pedagogische Wetenschappen en Erik trainde al eerder de D-pupillen bij Columbia. Nando is psycholoog en beschikt over meerjarige ervaring als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf/BSO. Het enthousiaste trio is, kortom, overduidelijk gekwalificeerd om op verantwoorde wijze met de kinderen bezig te zijn. Erik: “Afgelopen seizoen is gebleken dat dit concept bijzonder succesvol is en dat vele jongens en meisjes de weg naar Columbia hebben gevonden. Op de woensdagmiddagen werd het gaandeweg het seizoen steeds drukker aan de Winkewijertlaan.

 
Nu we de lessen met z’n drieën verzorgen, zijn we ook beter ingedekt tegen eventuele andere verplichtingen of ziekte van een trainer.”

 

Nando en Erik voetballen zelf beiden in de hoofdmacht van avv Columbia, Karlijn Jansen speelt in het eerste dameselftal van Keyenburgse Boys in het Gelderse Hengelo. Karlijn: “Toen we na de vakantie met de trainingen begonnen, kwamen er meteen zestien kinderen opdagen, verdeeld over twee groepen. Dat was een prettige verrassing! Nando knikt instemmend: “We zijn gestart met een uitgebreide kennismaking met de kinderen zelf, en natuurlijk ook de ouders. Aan de kinderen stellen we de gerichte vraag ‘waarom het ze leuk lijkt om bij Columbia te komen spelen’ en proberen we snel hun vertrouwen te winnen. De trainingen bestaan vervolgens uit speelse oefenvormen en boven alles is plezier maken het uitgangspunt.”

 

Aantrekkelijke randvoorwaarden

Karlijn glimlacht: “We hebben als trainers onderling geen duidelijke rolverdeling afgesproken. Maar omdat Nando en Erik de betere voetballers zijn, mogen zij zich van mij meer op de voetbaltechnische zaken toespitsen. Ik wil, op mijn beurt, graag het nodige enthousiasme en betrokkenheid overbrengen.” Nando vult aan: “Qua uitstraling van dit concept is het bijzonder positief dat we met Karlijn een dame in ons midden hebben. In het verlengde daarvan hopen we dat komend seizoen ook weer enkele meisjes op de trainingen afkomen.” Naast het feit dat andere voetbalverenigingen in Apeldoorn op dit moment niet de mogelijkheid bieden om al met vier jaar te gaan sporten, zijn de randvoorwaarden bij Columbia verder wel heel aantrekkelijk.

 
Zolang de kinderen bij de mini’s spelen, betalen de ouders namelijk geen contributie noch andere kosten. Per saldo betekent dit feitelijk dus drie jaar lang onder deskundige leiding volledig gratis sporten. De mini’s die op zaterdagochtend deelnemen aan de Minileague, de wedstrijdjes tegen andere verenigingen, krijgen ook nog eens gratis een voetbaltenue in bruikleen.

 

Nando: “De tientallen kinderen die afgelopen seizoen op woensdagmiddag bij de mini’s trainden, werden natuurlijk begeleid door ouders en vaak ook broertjes en zusjes. Voor al deze toeschouwers is er gratis koffie en thee of een beker met limonade aanwezig. Juist ook om die broertjes en zusjes lekker bezig te houden, is inmiddels een spiksplinternieuwe speeltuin met een grote speeltoren, glijbaan, wipkip en tuimelstangen gerealiseerd. De ouders kunnen nu, gezeten aan de grote picknicktafels, de training van de mini’s bekijken en gelijktijdig een oogje in het zeil houden bij de speeltuin. Binnen het concept valt tevens automatisch dat, mocht een kind voetballen onverhoopt toch niet zo leuk vinden, er meteen kan worden gestopt. Omdat er geen kosten verschuldigd zijn, is dit voor ouders een aantrekkelijke manier om samen met hun kind de meest geschikte sport te vinden.”

 

Voor meer informatie over dit mini-concept kan men een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een kijkje nemen op de jeugdpagina van de website www.avvcolumbia.nl