Jeugdnieuws

Teamindelingsproces voor seizoen 2023-2024

Het huidige voetbalseizoen loopt nagenoeg te einde. Tegelijkertijd kijken we alweer vooruit naar het komend seizoen. Zo ook naar de teamindelingen voor seizoen 2023-2024. Hieronder leggen wij uit hoe de teams tot stand komen
Wanneer is de teamindeling van de jeugd bekend?

Eén keer per jaar wordt de teamindeling vastgesteld voor het hele seizoen. Op 17 juni a.s. wordt de teamindeling voor het seizoen 2023-2024 bekend gemaakt.

Wie gaat over de teamindeling?

Deze worden door de VTCJ (Voetbal Technische Commissie Jeugd) en alle betrokken trainers samengesteld.
De trainers trainen en zien de spelers het gehele seizoen spelen, en kijken samen met de coördinatoren van de VTCJ of iedereen op zijn of haar plek zit.
Is er uiteindelijk een twijfelgeval? Zal de VTCJ beslissend zijn in de keuze van indeling. Op deze manier waarborgen wij een integere totstandkoming van de teamindeling.

Hoe wordt de teamindeling bepaald?

Eerst bepalen we het aantal teams dat ingedeeld moet worden op basis van:

  • aantal spelers per leeftijdscategorie;
  • aantal spelers per team: het aantal spelers is afhankelijk van de leeftijdscategorie;
  • aantal teams per leeftijdscategorie.
Leeftijd
Bij het indelen gaan we uit van de door de KNVB gehanteerde leeftijdsklassen o.b.v. het geboortejaar:
Elftal Geboortejaar Elftal Geboortejaar
JO8
2016
JO13
2011
JO9
2015
JO14
2010
JO10
2014
JO15
2009
JO11
2013
JO16
2008
JO12
2012
JO17
2007
Dispensatie

Uitgangspunt is dat spelers worden ingedeeld bij de eigen leeftijdscategorie. Dispensatie is alleen mogelijk per uitzondering als:

  • de speler sociaal-emotioneel niet in staat is om mee te komen in de eigen leeftijdscategorie;
  • de speler door fysiek ongemak (ziekte, lichamelijke beperking, aanzienlijke groeiachterstand) onder het niveau van de eigen leeftijdscategorie valt;

Talentvolle spelers kunnen in een ‘oudere’ leeftijdscategorie worden ingedeeld als dit passend is voor hun voetbalontwikkeling.

Niveau

Met niveau wordt al snel gedacht aan voetbaltalent. Maar er komt meer bij kijken; fysieke gesteldheid, winnaarsmentaliteit, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. De wil om te leren, de durf om fouten te maken, het kunnen toegeven van fouten en het willen ontvangen van feedback, maar ook kunnen accepteren dat je teamgenoten fouten kunnen maken.

Ook de positie waar een speler speelt telt mee vooral bij de teams die 11×11 spelen. Een team met bijvoorbeeld tien aanvallers is niet in balans.

Sociale aspect
Eerste uitgangspunt bij de teamindeling is het niveau van de spelers. Maar als het mogelijk is, houden wij ook rekening met het sociale aspect. Bijvoorbeeld: vriendjes, al langer samenspelen in een team en de karakters van kinderen. Bij spelers vanaf de JO17 kan het sociale aspect prevaleren boven het niveau. Uitgangspunt is dat elke speler in een team speelt dat past bij zijn voetbalkwaliteiten, waar hij het beste tot zijn recht komt en waar hij met plezier voetbalt.
Blijft een teamindeling voor heel ‘t seizoen ongewijzigd?
Ja, in beginsel wel. Maar, ondanks alle zorgvuldige overwegingen moeten we soms wel eens constateren dat “iets” niet werkt. Het kan zijn dat door blessures of andere oorzaken er wijzigingen moeten plaatsvinden in de teamindeling. Ook kan het dat een speler zich ontwikkelt zodat een hoger team of andersom, een lager team, passender is. Dan gaan wij in overleg om te kijken welk team beter bij de speler past. Ook bij aanmeldingen van nieuwe spelers of het opzeggen van ingedeelde spelers kan leiden tot aanpassingen. Eventuele aanpassingen op de teamindelingen zullen, in deze situaties, zoveel mogelijk plaatsvinden in de winterstop.
Tot slot

Wil je helpen om onze spelers beter in kaart te brengen, laat het mij dan weten. Meld je aan als interne scout, om wedstrijden bekijken van teams en te letten op de voetbalkwaliteiten van de spelers. Of word technisch coördinator. In diverse leeftijdscategorieën hebben wij nog vacatures voor technisch coördinatoren om aan te sluiten bij de VTCJ. En als je trainer wil worden van een team; laat dit gerust weten!

Vragen naar aanleiding van dit bericht (of overige vragen omtrent samenstellingen) mogen naar: jeugd@avvcolumbia.nl

met sportieve groet,
Voetbal Technische Commissie Jeugd AVV Columbia

Deel deze pagina via: